Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

20kg oltott mész mennyi tömegű szén-dioxid gázt köt meg??

Főoldal » Középiskola » Kémia
867
Mekkora a gáz térfogata standard allapotban?
Egyszerűen valako segítene levezetni? Magyaráttal ,megszeretném érteni,hogy van ez.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Mész, térfogat, Gáz, Szén-dioxid
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Gáz térfogata standard állapotban: 24,5 dm3
0

Szia!

Először is írjuk fel az egyenletet:

Ca(OH)2+CO2=CaCO3+H2O

Mivel 20 kilónk van, ami 20.000 g és az oltott mész moláris tömege 74 g/mol, ez a mennyiség 20.000/74=270,3 molnak felel meg. De az egyenlet szerint ugyanennyi szén-dioxidot is fog megkötni. 1 mol gát standard állapotban 24,5 dm3, így ez 24,5*270,3=6622 dm3.
1