Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
570
A 14es és 17esből az a és b.
Köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
14.
`3b+3c+ab+ac=30`
Tudod, hogy `a=2`, tehát mindenhol, ahol `a` van, írj helyette 2-t:
`3b+3c+2b+2c=30`
Vonjad össze az azonos ismeretleneket:
`(3b+2b)+(3c+2c)=30`
`(5b)+(5c)=30`
Folytassad. Ugye látod, hogyan lesz ebből `b+c`?

17a)
`xa+3xb=51`
Tudod, hogy `x=3`:
`3a+3·3b=51`
Emelj ki a bal oldalon valamit, hogy `a+3b` legyen, ugye tudod, hogyan kell folytatni?

Hasonlóan megy a b) is, csináld meg.
0