Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A 39-es és a 40-es kell.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
552
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
39)
Az egyik számot elnevezem x-nek, a másikat y-nak.
A két egyenlet, melyet a feladat megad a következő:
I. x-12=y
II. y/3-2=x/6 (y a kisebb szám, az előző egyenletből!)
I-t behelyettesítem a II-ba.
(x-12)/3-2=x/6 mindkét oldalt megszorzom 6-tal
6*(x-12)/3-12=x 3-mal egyszerűsítek és felbontom a zárójelet
2x-24-12=x átrendezem az egyenletet
x=36
Ezt visszahelyettesítem a I-be: 36-12=y => x=24
A két szám 36 és 24.
Ellenőrzés:
36-12=24!
24/3=8, 36/6=6 => 6+2=8!
-1

40)
Itt is az egyik számot elnevezem x-nek a másikat y-nak!
I. x+y=112
II. x/4+y/12=16 (itt nincs jelentősége, hogy melyik szám a kisebb-nagyobb tekintve, hogy az egyenletrendszer mindkét egyenletében felcserélhetők az ismeretlenek: 4+5=5+4!)
I-ből kifejezem x-t, majd a kapott egyenletet behelyettesítem II-be!
I. x=112-y
II. (112-y)/4+y/12=16 közös nevezőre hozok (12)
(3*(112-y)+y)/12=16 mindkét oldalt szorzom 12-vel
3*(112-y)+y=192 felbontom a zárójeleket
336-3y+y=192 összevonok
336-2y=192 átrendezem az egyenletet
336-192=2y
2y=144 osztok 2-vel
y=72
Ezt I-be visszahelyettesítem: x=112-72 => x=40
A két szám 40 és 72.
Ellenőrzés:
40+72=112
40/4+72/12=10+6=16

-1

segics
sen már valaki
0