Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorbarendezés

Főoldal » Középiskola » Matematika
508
5 db különböző színű szalagból hány zászló készíthető, ha 1 zászlóhoz min 2, max 4 szalagot varrunk össze?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha csak két szalagot varrunk össze:
Első szín lehet ötféle, a másodiknak csak négyféle. Azaz 5*4=20. A kérdés az, hogy a ZöldPiros megegyezik-e a PirosZölddel. Ha nem különböztetjük meg, akkor az előző eredményt még el kell osztani 2-vel. Vagyis az eredményünk 10 lesz.
Ha három színt kell összevarrni, akkor a fenti számolás még azzal egészül ki, hogy 5*4*3=60, hiszen a harmadik színnek már csak három színből lehet már csak választani. Ha nem tudom megkülönböztetni (ZöldPirosKék vs. KékPirosZöld), akkor itt is el kell osztani kettővel (30 db).
Négyszínű zászlónál a további számunk 5*4*3*2=120. Ha nem tudjuk megkülönböztetni (ZöldPirosKékSárga vs. SárgaKékPirosZöld), akkor megint osztunk kettővel (60 db).
Így a válasz a kérdésre 20+60+120=200 db. Megkülönböztetés nélkül 10+30+60=100 db.
0