Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
786
A telített szénhidrogének égetés cím alatti négy feladathoz kérnék egy kis segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.

CnH2n+2 + O₂ = n CO₂ + n+1 H₂O

1 mol szénhidrogénből n mol CO₂ keletkezik. A példában 10 cm³-ből 30 cm³ azaz n=3
A keresett szénhidrogén a propán ( C₃H₈ )

2.
1 mol normálállapotú szénhidrogén 22,41 dm³
100 cm³ (0,1 dm³)-> 0,1/22,41 = 4,46 mmol
Keletkezik 241 mg H₂O, ez `241/18` mmol H₂O= 13,38 mmol

A két mmol hányadosa adja meg, hogy hányszor annyi víz képződött 3-szoros.

A fenti egyenlet alapján n+1=3, tehát a keresett szénhidrogén az etán

Megj: Normálállapotban az első négy szénhidrogén gázhalmazállapotú, tehát ez már eleve lecsökkenti a keresgélést.

3.
A fenti egyenletet kell használnunk
1g paraffin = `1/((n*12)+(2n+2))` mol
ebből n-szer annyi mol CO₂ és n+1-szer annyi H₂O keletkezik, ami g-ban kifejezve:
`(44n+(n+1)·18)/((n*12)+(2n+2))` = 4,5349

Ezt kell n-re megoldani (nem írom le, matek):
n=6
A keresett szénhidrogén a C₆H₁₄, hexán.

4.
Az egyenlet alapján háromszor annyi oxigén szükséges, azaz 450 cm³. Ez a levegő 20%-a, tehát ötszörennyi levegőre van szükség. 2,25 dm³

1