Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KF: Moór Ágnes 105***

Főoldal » Középiskola » Fizika
614
Helló!

El tudná magyarázni valaki a mellékelt feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Jelöljük `h`-val az ejtési magasságot és `t_e`-vel az esési időt. Ez egy egyenletesen gyorsuló mozgás, tehát az ejtés után `t` idővel a megtett út:
`s(t)=g/2t^2`

A `t_e` idő alatt megtett út a teljes `h` magasság, vagyis:
`h=g/2t_e^2`

Innen az ejtési idő:
`t_e=sqrt((2h)/g)`

Az utolsó előtti másodpercben megtett út:
`s(t_e-1)-s(t_e-2)`

Az utolsó másodpercben megtett út pedig:
`h-s(t_e-1)`

A feladat szerint az utóbbi kétszerese az előbbinek:
`2*[s(t_e-1)-s(t_e-2)]=h-s(t_e-1)`

Átrendezve:
`3s(t_e-1)-2s(t_e-2)=h`

Az `s`-ek helyére írjuk be a `s(t)=g/2t^2` formulát:
`3*g/2(t_e-1)^2-2*g/2(t_e-2)^2=h`

Végezzük el a négyzetre emeléseket:
`1.5g(t_e^2-2t_e+1)-g(t_e^2-4t_e+4)=h`

Bontsuk fel a zárójeleket:
`0.5g t_e^2+g t_e-2.5g=h`

Írjuk be `t_e` helyére a `sqrt((2h)/g)` kifejezést:
`0.5g*(2h)/g+g*sqrt((2h)/g)-2.5g=h`

Egyszerűsítve:
`sqrt((2h)/g)=2.5`

Négyzetre emelve:
`(2h)/g=6.25`

Innen `h=(6.25g)/2~~62.5/2=31.25` méter.
1