Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazelmélet - Logikai szita formula

Főoldal » Középiskola » Matematika
1643
Mi a hiba az alábbi feladat megoldásában?
,,Feladat: Egy osztályban a diákok három nyelvet tanulnak: angolt, németet és franciát. Tudjuk, hogy angolul 16-an, németül 10-en, franciául 15-en tanulnak; angolul és franciául 8-an, angolul és németül 2-en, németül és franciául 4-en; valamint mindhárom nyelven 3-an tanulnak. Mennyi az osztálylétszám, ha valamilyen nyelvet minden gyerek tanul?"
Megoldás: Jelöljük az angolul, németül, illetve franciául tanuló diákok halmazát rendre A-val, N-nel és F-fel, s alkalmazzuk a logikai szita formulát! Ekkor az |A unió N unió F| = |A| + |F| + |N| - |A metszet N| - |A metszet F| - |N metszet F| + |A metszet F metszet N| összefüggés alapján azok száma, akik valamelyik nyelvet tanulják, 16 + 10 + 15 - 8 - 2 - 4 + 3 = 30. Mivel valamilyen nyelvet mindenki tanul az osztályban, az osztálylétszám 30.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
német, Angol, francia, halmaz, elmélet, hiba, Unió, metszet, tanul, Logikai
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A hiba ott van, hogy a kettős metszeteket rosszul számoltad. Például a megoldásodban |A∩N|=2, mert a feladat azt mondta, hogy "angolul és németül 2-en tanulnak". Csakhogy ezt úgy értették, hogy azoknak a száma 2, akik CSAK angolul és németül tanulnak. Az a 3 ember, aki mindhárom nyelvet tanulja, szintén benne van a metszetben, tehát helyesen |A∩N|=5. Így az osztálylétszám 16+10+15-11-5-7+3=21.
0