Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
976
Egy körbe írható általános négyszög átlói a köréírt kör középpontjából 100fok illetve 130fok-os szögben látszanak.Mekkorák a négyszög szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Központi és kerületi szögek összefüggését kell alkalmazni!
Rajzold fel a kört és a húrnégyszöget, valamint az egyik átlót (lsd ábra). A jobb követhetőség miatt csak az egyik átlót húztam be (pirossal).
α szögről azt tudjuk, hogy 100°-os és központi szög. Így a hozzá tartozó β szög 50°-os, mert ugyanahhoz a húrhoz tartozó kerületi és központi szögek közötti összefüggés: 2*β=α!
A B csúcsnál lévő szög pedig 130°-os! Miért? Mert az α kiegészítő szöge 360°-100°=260°, és a hozzátartozó kerületi szög 260°/2=130°!
Ez alapján már A és C csúcsnál lévő szögek kiszámítása már nem lehet nehéz (65°, 115°).
Ha mégsem megy szólj.
Módosítva: 7 éve
1