Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ELEMI LINEÁRIS ALGEBRA

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
575
A 3. feladatról lenne szó, és hát így a z² és a z³ kivételével semmit nem tudok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Az exponenciális az könnyű: `e^(10-6i)``=``e^10*e^(-6i)`. Tehát ez egy olyan komplex szám, aminek az abszolút értéke `e^10`, szöge pedig `-6` radián. Ha kell, átírhatjuk derékszögű valós-képzetes alakba:

`e^10e^(-6i)``=``e^10cos(-6)+i*e^10sin(-6)``~~``21149+6155i`


---------------------------------------


A szinusz visszavezethető az exponenciálisra:

`sin(z)``=``(e^(iz)-e^(-iz))/(2i)``=``(e^(6+10i)-e^(-6-10i))/(2i)``=``(e^6e^(10i)-e^(-6)e^(-10i))/(2i)``=``(e^6cos10+i*e^6sin10-e^(-6)cos(-10)-i*e^(-6)sin(-10))/(2i)``=``[e^6/2sin10-e^(-6)/2sin(-10)]-i*[e^6/2cos10-e^-6/2cos(-10)]``~~``-110+169i`


Vagy ha ismered a hiperbolikus függvényeket, azokkal is számolhatsz:
`sin(a+bi)``=``sina coshb+i*cosa sinhb`


---------------------------------------


Hasonlóan a koszinusz is:

`cos(z)``=``(e^(iz)+e^(-iz))/2``=``(e^(6+10i)+e^(-6-10i))/2``=``(e^6e^(10i)+e^(-6)e^(-10i))/2``=``(e^6cos10+i*e^6sin10+e^(-6)cos(-10)+i*e^(-6)sin(-10))/2``=``[e^6/2cos10+e^-6/2cos(-10)]+i*[e^6/2sin10+e^(-6)/2sin(-10)]``~~``-169-110i`

Vagy hiperbolikus függvényekkel:
`cos(a+bi)``=``cosa coshb-i*sina sinhb`


---------------------------------------


A négyzetgyököt úgy a legegyszerűbb számolni, ha átváltjuk a számot exponenciális alakba:

`10-6i``=``sqrt(10^2+6^2)*e^(i*arctan(-6/10))`

Gyökvonáskor az amplitúdó a gyökére csökken, a fázis pedig feleződik:

`sqrt(10-6i)``=``sqrt(sqrt(10^2+6^2))*e^(i*1/2arctan(-6/10))``~~``3.4150e^(-0.2702i)``=``3.4150(cos0.2702-i*sin0.2702)``~~``3.29-0.91i`

De nem felejtük el, hogy egy komplex számnak N darab N-edik gyöke van, tehát ez is megoldás:

`sqrt(sqrt(10^2+6^2))*e^(i*(pi+1/2arctan(-6/10)))``~~``3.4150e^(2.8714i)``=``3.4150(cos2.8714+i*sin2.8714)``~~``-3.29+0.91i`

Ez persze az előző szám ellentettje, hiszen `w^2``=``(-w)^2`.

A másik lehetőség, hogy ha `sqrt(z)=x+yi`, akkor ennek a négyzete vissza kell adja `z`-t: `z=x^2-y^2+2xyi`. A valós és képzetes részek egyenlőségéből van egy egyenletrendszered.

A harmadik lehetőség, hogy megjegyzed az egzakt formulát:

`sqrt(a+bi)``=``\pm[sqrt((a+sqrt(a^2+b^2))/2)+i*b/|b|*sqrt((-a+sqrt(a^2+b^2))/2)]`
Módosítva: 7 éve
0