Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia doli holnap 9.o

Főoldal » Középiskola » Kémia
1713
Hány g szénben van ugyanannyi atom, mint 14 mg vasban?
Hány db neutron van 11,6 g alsó index 26, felső index 58 Fe atomban?
Mekkora tömegű alsó index 3 felső index 7 Li tartalmaz 4.0*10 a 23.-on db Neutront?
Ezeket hogy kell kiszámolni? SOS!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia szamolas atomtömeg sürgős
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. A vas atomtömege 56 g/mol. Tehát 14 mg vas anyagmennyisége `0.014/56=1/4000` mol. Az a kérdés, hogy ugyanennyi szénnek mennyi a tömege. A szén atomtömege 12 g/mol, tehát a válasz `12*1/4000=0.003 g=3 mg`.

2. A jelölés azt jelenti, hogy ennek a vasizotópnak a rendszáma (azaz protonjainak száma) 26, tömegszáma (azaz protonjainak és neutronjainak együttes száma) 58. Ebből rögtön tudjuk, hogy egyetlen ilyen atomban 58-26=32 neutron van. Az atomtömeg 58 g/mol, tehát most `11.6/58=0.2` mol mennyiségről van szó, azaz `0.2*6*10^23` darab atomunk van, ezekben összesen `32*0.2*6*10^23=3.84*10^24` darab neutron van.

3. Az előző feladat alapján már tudod, hogy a 3-as rendszámú, 7-es tömegszámú lítiumatomban 4 neutron van, és az atomtömeg 7 g/mol. Egy mól ilyen atomban tehát `4*6*10^23` darab neutron lenne. Vagyis most `(4*10^23)/(4*6*10^23)=1/6` mol atomunk van, ennek tömege pedig `7/6` gramm.
0