Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek || Lapszög || Jól oldottam meg?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
523
A₁B₁=?
A₁B₁² = 12cm² + 5 cm²
A₁B₁² = 144² + 25²
A₁B₁² = 169²
A₁B₁² =  169 
A₁B₁ = 13 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem jó.
Egyrészt olyat nem írunk, hogy 12cm², ha azt akarjuk írni, hogy (12cm)²
Aztán (12cm)² nem ugyanaz, mint 144², hanem 144 cm²
De a legnagyobb gond, hogy a Pitagorasz tétel nem úgy van. Ha jól látom, a B₁ pontnál van a derékszög, akkor pedig:
A₁B₁² + B₁B² = A₁B²
vagyis
A₁B₁² + (5cm)² = (12cm)²
A₁B₁² + 25 cm² = 144 cm²
A₁B₁² = 144 cm² - 25 cm²
A₁B₁² = 119 cm²
A₁B₁ =  119  cm
Nem szép egész szám.

Ha az ábra rossz és a B pontnál lenne derékszög, akkor úgy kell számolni, ahogy te csináltad.
0