Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, egyenes vonalú egyenletes mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1363
Országúton 48 km/h sebességgel haladó autó 16 km utat tesz meg, majd ugyancsak állandó sebességgel haladva, újabb 16 km utat tesz meg 10 perc alatt.

a, Mekkora az autó megváltozott sebessége?

b, Mekkora az autó átlagsebessége a megfigyelt 32 km-es útszakaszon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
10 perc = 1/6 óra.
Ha 1/6 óra alatt 16 km-t tesz meg, akkor 1 óra alatt 6-szor annyit, számold ki. Az lesz a sebessége km/h-ban.

b)
Ehhez kellene tudni, hogy az első szakaszt mennyi idő alatt tette meg. 16 a harmada a 48-nak. Ha 1 óra alatt 48 km-t tesz meg, akkor 1/3 óra alatt 16 km-t.

Vagyis 1/3 óráig ment először (ami 2/6 óra), utána 1/6 óráig. Együtt ez 2/6+1/6 = 3/6 = 1/2 óra.
Ezalatt megtett kétszer 16 km-t.
Szóval fél óra alatt 32 km-t. Akkor óránként mennyit? Fejezd be, biztos tudod.
0