Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmazműveletek - halmazelemszám

Főoldal » Középiskola » Matematika
523
Legyen |A| = 8, |B| = 11. Mekkorák az alábbi értékek?
a) |A metszet B|
b) |A unió B|
c) |A kivéve B|
d) |B kivéve A|
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, halmaz, A, érték, Unió, halmazelmélet, halmazműveletek, elemszám, metszet, kivéve
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Konkrét érték ennyi információból egyikre sem adható, csak az alsó és felső korlátokat tudjuk megmondani.

a) 0≤|A metszet B|≤8
Az egyik véglet az, amikor a két halmaznak nincs közös eleme, a másik pedig az, amikor A összes eleme benne van B-ben is.

b) 11≤|A unió B|≤19
Ha A elemei mind benne vannak B-ben, akkor az unió megegyezik B-vel. Ha viszont a két halmaznak nincs közös eleme, akkor az unióban 8+11=19 elem lesz.

c) 0≤|A kivéve B|≤8
Ha A elemei mind benne vannak B-ben, akkor a különbség üreshalmaz. Ha egy elemük sem közös, akkor nincs mit elvenni, A változatlan marad.

d) 3≤|B kivéve A|≤11
Ha A elemei mind benne vannak B-ben, akkor a különbségben a maradék 11-8=3 elem lesz benne. Ha egy elemük sem közös, akkor nincs mit elvenni, B változatlan marad.
1