Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logikai házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1445
Rakd ki a 25-ös számot 4 db páratlan számból!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Négy páratlan szám összege, mindig páros lesz, így a feladatot nem lehet megoldani.
De, vajon miért is?
A páros-páratlan fogalmát az egész számokra vonatkoztatjuk. hiszen 3,4-ről nem tudjuk eldönteni, hogy vajon páros vagy páratlan.
Kicsit bonyolultabbul:
Legyen a négy számunk A, B, C, D
Mivel a számok páratlanok, ezért felírhatók 2k+1 alakba.
Legyen:
A=2k+1
B=2l+1
C=2m+1
D=2n+1, ahol k, l, m, n ∈ Z (egész szám)
Adjuk össze őket:
(2k+1)+(2l+1)+(2m+1)+(2n+1)=25
Felbontom a zárójeleket:
2k+1+2l+1+2m+1+2n+1=25
Összevonok, kiemelek:
2(k+l+m+n)+4=25
Kivonok 4-et mindkét oldalból:
2(k+l+m+n)=21
Mindkét oldalt osztom 2-vel:
k+l+m+n=10,5
Mivel a kiindulási feltételünk az volt, hogy k, l, m, n eleme az egész számoknak, ezért a négy egész(!) szám összege nem lehet nem egész.
0

Picit máshogy leírom csettlik válaszát:
Tegyük fel, hogy a, b, c és d az a 4 páratlan szám, aminek az összege 25:
25 = a+b+c+d
Adjuk össze mondjuk úgy őket, hogy (a+b)+(c+d)
(a+b) az két páratlan összege, ami tanultátok, hogy páros.
(c+d) is két páratlan összege, az is páros.
Vagyis az jött ki, hogy
25 = páros + páros
Viszont két páros összege nem lehet páratlan, tehát nincs megoldás.
0