Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat a szintfelmérőből

Főoldal » Középiskola » Matematika
800
Sziasztok. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene.

Egy kötélnek levágják a 2/3 részét és még 70 dm-t. Így a negyedénél 4 m-rel rövidebb darab marad. Milyen hosszú volt a kötél eredetileg? (8pont)

Köszönöm szépen a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`x` hosszú volt.
Levágtuk a `2/3`-át, maradt `x/3`
... és még 70 dm-t (7 métert), maradt `x/3-7`
... ez a negyedénél 4 méterrel rövidebb: = `x/4-4`

Már csak fel kell írni az egyenletet, hogy ami maradt az pont annyi, mint a negyedénél 4 méterrel rövidebb.

Fel tudod írni, ugye?
Módosítva: 7 éve
1

x/3-7=x/4-4 / -x/3
-7= x-4 / +4
x= -3
Így csináltam.
-1

Így csináltad:

                        `x/3-7=x/4-4`           ebből elveszek `x/3`-ot
Akkor marad:         `-7= x-4`            ehhez hozzáadok `4`-et
Akkor az eredmény     `x=-3`

Viszont ha `x/4`-ből `x/3`-at elveszel, az nem ugyanaz, mint ha `4x`-ből veszel el `3x`-et!!!!!!!!!

Pl. egy tucat az éppen 12.
Ha egy tucat negyedéből (`(12)/4=3`-ból) elveszed a tucad harmadát (`(12)/3=4`-et), abból nem a tucat marad, hisz már amiből kiindultál, az is kevesebb a tucatnál.

Mindegy, ha valahol törtet látsz, akkor legjobb megszabadulni tőle. Ha mondjuk azt látod, hogy `x/3`, akkor szorozd meg az egyenletet 3-mal, eltűnik a harmad:
`x/3-7=x/4-4`             megszorzom 3-mal:
`x-3·7=3·x/4-3·4`
`x-21=(3x)/4-12`         hozzáadok 21-et:
`x=(3x)/4+9`
Még mindig van tört, a negyedtől is jó lenne megszabadulni, szorozzuk meg 4-gyel az egyenletet:
`4·x=3x+4·9`
`4x=3x+36`                 vonjunk ki 3x-et
`x=36`
Kész.



1