Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
4861
Egy pár cipő árát 12%-kal felemelték, majd egy akció során 40%-kal csökkentették, így 12096 Ft-ba került. Mennyi volt eredetileg a cipő?
Nem tudok rá egyenletet írni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
12096 = (x * 1,12) * 0,6 /elosztom 1,12*0,6 = 0,672

Az x az eredeti ára a cipőnek. Meg kell szorozni a 12% növeléssel (1,12), majd ugye ennek az árnak vonták le a 40%-át. Így az ár 60%-a marad meg (0,6).

18000 = x Ell.. 18000 * 1,12 = 2016 20160 * 0,6= 12096
1