Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
637
Ha egy szabályos háromszög egyik oldalát 20%-kal csökkentjük, akkor hány %-kal kell növelni a hozzá tartozó magasságot, hogy a két háromszög területe egyforma legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
T(eredeti) = (a*m)/2
T(kicsinyített) = ((0,8*a)*(x*m))/2

0,8*a lesz ugye, mert 20%-kal csökkentem akkor a 80%-a marad meg. X-szel szorzom az m-et, mert nem tudom mennyivel legyen nagyobb, de biztos, hogy 1,valamennyi lesz az eredmény.

(a*m)/2 = (0,8*a*x*m)/2 szorzunk 2-vel és elosztunk a-val és m-el
1 = 0,8*x
1/0,8 = 1,25 = x

25%-kal kell nagyobbítani a magasságot.
1

Én itt írtam le a válaszomat:
https://www.geogebra.org/m/ff8mdvrk
Megnézed?
1