Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felezési idő?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
965
Egy gyógyszer elminációs rátája 0,139, mennyi a felezési ideje?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, felezési idő, gyógyszer
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha `k` az eliminációs ráta és `C_0` a kiinduló koncentráció, akkor `t` idő elteltével a koncentráció `C(t)=C_0e^(-kt)`.

A `t_(1/2)` felezési idő elteltével a koncentráció a kiindulásinak a fele, azaz `C_0/2`. Ebből van egy egyenletünk:

`C_0/2=C_0e^(-kt_(1/2))`

`1/2=e^(-kt_(1/2))`

`ln(1/2)=-kt_(1/2)`

`ln2=kt_(1/2)`

`t_(1/2)=ln2/k=ln2/0.139\approx5`

Vagyis a felezési idő nagyjából 5. Mértékegységet nem tudok mondani, mert az eliminációs rátához sem adtál mértékegységet. Ha pl. az eliminációs ráta 0,139/óra, akkor a felezési idő 5 óra.
Módosítva: 7 éve
0