Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
715
Kettő autó halad egy kereszteződés felé, egymásra merőleges útvonalakon. Az egyik autó 20 m/s-mal halad, és 200 méterre van a kereszteződéstől, a másik autó 15m/s-mal halad 300 méterre a kereszteződéstől.
a) Mikor lesznek az autók legközelebb egymáshoz légvonalban?
b) Mikor lesznek az autók legközelebb egymáshoz, hogyha távolságukat csak az autóút vonalán mérhetjük?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az első menjen az x tengelyen, a második az y-on.
Kezdetben itt vannak:
`x=200`
`y=300`
`t` idő múlva itt lesznek:
`x=200-20·t`
`y=300-15·t`

`bb"a)"`
A távolságuk `sqrt(x^2+y^2)`
`sqrt((200-20t)^2+(300-15t)^2)`
Akkor vannak a legközelebb, amikor a gyök alatti érték a legkisebb.
A gyököt hagyd el, fejtsd ki a négyzeteket, lesz egy másodfokú egyenlet, aminek a képe egy parabola. Azt ugye tudod, hogy kell kiszámolni, hogy mi a parabola legalsó pontja? Csináld meg.

`bb"b)"`
Ha az úton nézzük a távolságot (Manhattan normának vagy utca-normának hívják), akkor a távolság ennyi:
`|x|+|y|`
Ezt több megoldásra kell osztani a szerint, hogy mikor negatív valamelyik. Az első 10 másodperc után lesz negatív, a második 20 másodperc után.

1) t ≤ 10
mindkettő pozitív
`(200-20t)+(300-15t) = 500 - 35t`
minél nagyobb a `t`, ez annál kisebb. Vagyis `t=10`-nél a legkisebb, akkor 150 m.

2) 10 ≤ t ≤ 20
az első negatív (vagy nulla)
`-(200-20t)+(300-15t) = 100 + 5t`
minél kisebb a `t`, ez annál kisebb. Vagyis itt is `t=10` jön ki.

3) 20 ≤ t
mindkettő negatív (vagy nulla)
`-(200-20t)-(300-15t) = -500 + 35t`
minél kisebb a `t`, ez annál kisebb. Ez most `t=20`-at jelent, akkor a távolság 200 m.

Vagyis a minimum `t=10`-nél van.
0