Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
609
Kaptam ma házit ma kezdtük ezt a részét és a tanár nem magyarázta el,hogy kell valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm

1.

Egy autó 4 m/s négyzeten

Kezdő sebesség 10 m/s

5mp gyorsít

? Végsebesség

? Utat tesz meg


2.

Kezdő sebesség 10m/s

Vég sebesség 60 km/h

68m út

? Ideig gyorsított
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Gyorsuló mozgást tanultok.

Az, hogy 4 m/s² a gyorsulás, az azt jelenti, hogy minden másodpercben 4 m/s-mal nő a sebesség. (Azért m/s², mert másodpercenként m/s-nal nő, vagyis a m/s osztva van az idővel, úgy lesz m/s²)
Szóval ha induláskor 10 m/s, és 5 másodpercen át minden másodpercben 4 m/s-mal lesz több, akkor 10+5·4 = 30 m/s lesz a végén. Ugye érted? Sima egyenes arányosság.

Bizonyára képletet is tanultatok rá, nem csak így fejben oldjátok meg, mint ahogy én csináltam:
`v = v_0 + a·t`
Ahol `v_0` a kezdősebesség, `a` a gyorsulás és `t` az idő, amíg gyorsít. Ha összehasonlítod, ugyanezt csináltam fentebb is.

Megtett út:
Ki lehet számolni átlagsebességgel is: kezdetben volt 10 m/s, a végén lett 30 m/s, ennek az átlaga 20 m/s. A megtett út 5 s alatt 5·20=100 m.

Képletet is valószínű tanultatok:
`s=v_0·t+ 1/2·a·t^2`
Ez nem olyan átlagsebességes módszerrel megy, mint ahogy fejben csináltam. Mindkét módszer jó.

2.
Először mindent "normál" mértékegységbe kell váltani, vagyis a km/h-ból is m/s-ot kell csinálni:
60 km/h = 60/3,6 m/s = 16,6667 m/s
Az  átlagsebesség (10 + 16,6667)/2 = 13,3333 m/s

Olyan, mintha ilyen sebességgel ment volna 68 métert, mennyi volt az idő?
68 = 13,3333 · t
t = 68·3/40 s = ...

Az átlagsebesség (10+60)/2 = 35
0