Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 10.

Főoldal » Középiskola » Matematika
3716
1)4 házaspár érkezik vendégségbe.
a) Hányféle sorrendben léphetnek be az ajtón, ha egyszerre érkeznek?
b)Hányféle sorrendben léphetnek be az ajtón, ha mindegyik férj közvetlenül a felesége után lép be
c)Hányféleképpen ülhetnek le egy kerek asztal köré?
d)Hányféleképpen ülhetnek le egy kerek asztal köré, ha mindegyik férj a felesége mellett ül?

2)Anna,Bea,Cili és Dóra együtt mennek moziba. Mozijegyük egymás mellé szól. Útközben Bea és Cili összevesznek. Hányféle sorrendben ülhetnek a helyükre a lányok, ha Bea és Cili nem ülnek egymás mellé?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, kombinatorika, 10. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
8 ember

a) 8!

b) vagyis a 4 házaspár megy be egymás után. 4!

c) Ha nem kerek lenne, akkor 8!. De kerek, mondjuk x a válasz. Az asztal körüli székeket 8 helyen lehet megszakítani, kiegyenesíteni. Bárhogy is ültek le, ebből 8 különböző kiegyenesített sorrend lesz. Vagyis összesen 8x sorrend. 8x=8!, tehát x=8!/8=7!

d) Ha nem kerek lenne, akkor egyrészt 4! lenne a házaspárok sorrendje. Aztán a férj és feleség ülhet jobbra vagy balra is egymás mellett, ez 2·2·2·2 további szorzólehetőség: 4!·2⁴. De kerek, amit 4 helyen lehet kiegyenesíteni, ezért osztani kell 4-gyel mint az előbb is, vagyis 3!·2⁴

2)
Ha nem vesznének össze, akkor 4!
Ebből le kell vonni azokat, amikor egymás mellett ülnek. Kössük őket össze, ez 2-féleképpen mehet (mert B és C is lehet bal oldalon). Lesz 3 dolog, amiket le kell ültetni: A, BC, D: ez 3!.
Vagyis 4!-2·3!
0