Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes vonalú, egyenletes mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
768
Köszönöm előre is a válaszokat!
Egy hajó valamely folyón 3 óra alatt teszi meg a 18 km-re lévő állomáshoz vezető utat oda-vissza. Mekkora a hajó sebessége állóvízben, ha a víz sodrása 4 km/h, és az állásidőt nem számítjuk bele a 3 órába?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A vízhez képest v km/h a sebssége.
Lefelé v+4, felfelé v-4 km/h
v=s/t -> t=s/v
Lefelé 18/(v+4) óráig ment, felfelé 18/(v-4) óráig.
Ennek a kettőnek az összege 3 óra:
18/(v+4) + 18/(v-4) = 3
6/(v+4) + 6/(v-4) = 1
6(v-4) + 6(v+4) = (v-4)(v+4)
12v = v²-16
v²-12v-16=0
Két megoldása van a megoldóképlettel, de az egyik negatív, az nem lehet. A másik 6+2√13.
1