Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1105
Egy gyümölcsösben párhuzamos sorokban 2660 fát ültettek. Az első sorba 8-at, minden következő sorba 3-mal többet ültettek, mint az előzőbe. Hány fát ültettek az utolsó sorba? Hány sor fa van a gyümölcsösben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Sn=2660
a₁=8
d=3
Sn=(2a₁+(n-1)*d)*n/2
Az adatokat behelyettesítve:
2660=(2*8+(n-1)*3)*n/2
5320=16n+3n²-3n
3n²+13n-5320=0
n₁₂=(-13± 169-4*3*(-5320) )/(2*3)
n₁₂=(-13± 64009 )/6
n₁=240/6=40
n₂=-133/3 Ez hamis gyök, tekintettel arra, hogy n∈Természetes számoknak!
an=a₁+(n-1)*d
a₄₀=8+(40-1)*3=125
0