Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet százalékkal

Főoldal » Középiskola » Matematika
642
Egy sportcipő árát 20%-kal felemelték, majd 20%-kal leárazták így 4800 forintba kerül. Mennyi volt az eredeti ára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Kezdetben volt `x`. A 20%-os emelés után lett `x*1.2`. Végül ezt az árat csökkentették 20%-kal, vagyis `x*1.2*0.8` lett, amiről tudjuk, hogy 4800.

Tehát van egy egyenletünk:
`x*1.2*0.8=4800`

`x=\frac{4800}{1.2*0.8}=5000`

Vagyis eredetileg ötezer forint volt.

A kérdésedet kétszer írtad ki, az egyiket törölni kellene.
0