Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Halmazállapotok és halmazállapot-változások

1876
A magas hegyekben a víz már 100 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten is felforr.
Mi a jelenség magyarázata? Miért nem könnyű a magas hegyekben ennek
ellenére vizet forralni? Milyen hátránnyal járhat az étel elkészítése szempontjából
az alacsonyabb forráspont?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, halmazállapot
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A forrás:
-endoterm folyamat
-a külső nyomás növelésével a forráspont nő.
A magas hegységekben a légnyomás alacsonyabb, tehát a forráspont lejjebb megy.
A Himaláján például a víz forráspontja 70°C ahol a légnyomás 37 kPa.
Ennek köszönhetően például nem lehet ott teát készíteni mivel 70 °C-on nem vállnak ki azok az anyagok amitől tea lesz a tea.
1