Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, sos, valaki

Főoldal » Középiskola » Fizika
1105
Az egyik végén rögzített, D állandójú csavarrugó ellazulásig 2 J mozgási energiaváltozást hozott létre a szabad végével érintkező kiskocsin. Mennyivel változna meg a kiskocsi mozgási energiája, ha a rugóállandó 2D volna és a rugót feleannyival nyomták össze?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, energia, munka
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A rugóenergia képletét tanultátok: `E_1=1/2·D·x^2=2\ J`
Ha `D` helyébe `2D` kerül, `x` helyébe meg `x/2`, akkor ez lesz az új energia:
`E_2=1/2·(2D)·(x/2)^2=1/2·2D·x^2/4=1/2·D·x^2/2=E_1/2`
2