Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia! Emelt szint

Főoldal » Középiskola » Kémia
955
100g 4,00 m/m%-os NaOH oldatot valamely egyértékű sav 12,60 m/m%-os oldatával közömbösítettük. A reakció lejátszódása után az oldat a keletkező sóra nézve 5,67 m/m%-os. számítsuk ki a közömbösítéshez használt sav moláris tömegét. Melyik ez a sav?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
NaOH + HX = NaX + H₂O

100 g NaOH oldatban van 4 g NaOH, ez 4/40=0,1 mol

Ezt az egyenlet alapján 0,1 mol sav (HX) közömbösíti , aminek a moláris tömege (x+1) `g/mol`, az összesen (0,1· (x+1)) g. Ez az oldatnak a 12,6%-a. Akkor a 100% lesz a savoldat tömege.
A savoldat tömege: `100/12.6*(0,1*(x+1))`.
A közömbösítés után az oldat össztömege a savoldat és a NaOH oldat össztömege lesz, vagyis (100 + `100/12.6*(0,1*(x+1))`) g. Ennek az 5,67%-a a keletkezett só, azaz 0,0567·(100 + `100/12.6*(0,1*(x+1))`) g.
A só moláris tömege (x+23) g/mol, ami 0,1 mol az egyenlet alapján, tehát a tömege 0,1·(x+23) g. Ez a két kifejezés megegyezik.
Ebből x-et kiszámolva: x=62 g/mol, ez a sav kationjának a moláris tömege, ez pedig a nitrátion moláris tömege. A keresett sav a salétromsav (HNO₃).
0