Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
845
2es, 4es feladat kellene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2.K1)
a)
A sorozatunk első tagja 102, mivel ez az első háromjegyű szám, ami osztható 3-mal. A sorozatunk differenciája (d)=3 hiszen csak így tudjuk elérni, hogy a sorozatban csak a 3-mal osztható számok legyenek.
a₁=102
d=3
an=a₁+(n-1)*d
a₁₅=102+(15-1)*3 => a₁₅=102+14*3 => a₁₅=144.

b)
b₁=100
d=7
b₃₀=100+(30-1)*7 => b₃₀=100+203=303

4.K2)
Általánosan felírva:
an-1=log₂x
an=log₂ x 
an+1=log₂(log₂ x )
Azt tudjuk, hogy a két szélső számtani átlaga a középsőnek kell lenni.
(log₂x+log₂(log₂ x ))/2=log₂ x  szorzok kettővel
log₂x+log₂(log₂ x )=2log₂ x  logaritmus azonosságok alkalmazása!
log₂(x*(log₂ x ))=log₂( x )² azonos logaritmusokat elhagyhatom
log₂( x )x=x
( x )x=2x Mivel mindkét alap azonos hatványon van így az alapoknak is meg kell egyezniük!
 x =2
x=4
Tehát a számtani sorozat tagjai a következők:
an-1=log₂4=2
an=log₂ 4 =1
an+1=log₂(log₂ 4 )=0
0