Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős

Főoldal » Középiskola » Matematika
651
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`A ∪ B` azt jelenti, hogy unio, vagyis egyesítés. Egyesíteni kell a két halmaz elemeit, vagyis az eredménybe mindkettőből minden elemet bele kell tenni. Ami mindkettőben benne van, az is csak egyszer szerepel az unioban.
Tehát most `A ∪ B = {1,2,3,4,5,7,9}`

`A∩B` pedig metszetet jelent: csak az lesz az eredményben, ami mindkettőben benne van. `A∩B={...}` töltsd ki a közepét, 3 szám lesz a három pont helyett.

`A \\ B` a különbség jele: `A`-ból ki kell hagyni azokat, amik `B`-ben benne vannak. Tehát most ki kell hagyni az 1, 3 és 5-öt. Ha `B`-ben van olyan, ami nincs `A`-ban, azt persze nem lehet "kivonni", tehát a 7-tel és 9-cel nem kell semmit sem csinálni. Rád bízom, hogy mi maradt meg, két szám lesz.

`B \\ A` fordítva: `B`-ből kell elhagyni azokat, amik `A`-ban vannak.
0

b)

Ha jól értem, kell találni egy olyan `C` halmazt, amit ha kivonunk a `B`-ből, akkor az `A` halmaz részhalmazát kell kapni. (A kisebb-egyenlő a részhalmazt jelenti, de megengedi azt is, hogy pont ugyanaz a halmaz legyen.)
Magyarul minden olyat, ami `B`-ben van, de `A`-ban nincs, bele kell tenni `C`-be:
`C={7, 9}`
Próbáld ki, vond ki ezt `B`-ből és nézd meg, `A` részhalmaza lett-e?
Ha jól nézted, az lett, mert `A` elemeiből néhány maradt csak meg benne és egyéb elem nem maradt benne.

Lehetne `C`-ben még bármi más is, mondjuk nézd meg, hogy ez jó-e?
`C={1,2,7, 9}`
Egyetlen egy elem marad így `B\\C`-ben.

De jó lenne mondjuk ez is:
`C={1,2,7, 9,10,11,15,100}`
Ellenőrizzed....

Vagy ez is jó:
`C={1,3,5,7,9}`
Ha ezt levonod `B`-ből, nem marad benne semmi. Szóval az eredmény az üres halmaz lesz. Viszont az üres halmaz is részhalmaza bárminek, tehát ez is jó.
0