Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogy kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1961
Egy térkép méretaránya 1:10 000. Az ábrán láthatjuk egy domb szintvonalas ábrázolását a térképen, egy A,B,C út részletével. A térképen lemérve AB= 6 mm, BC= 14 mm. Határozzuk meg a terepen levő ABC út hosszát, az AB és a BC utak hajlásszögeit.

(az ábrát csatoltam) előre is köszönöm szépen!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A méretarányról azt kell tudni, hogy ami a térképen 1 egység (mm, cm), az a valóságban 10 000 szeres. 1mm => 10000 mm => 10 m, 1 cm => 10000 cm => 100 m.
A B pontban lévő α szöget az alábbiak szerint tudjuk kiszámítani: (lásd ábra)
Térképen lévő távolság: 6 mm. A valóságban: 6mm * 10000 = 60000 mm = 60 m.
tg(α)= 10/60 => tg(α)=0,1666 => α=9,46°= 9° 27' 44,36"
AB valódi távolsága sin(α)=(szöggel szembeni befogó)/átfogó => AB=10/sin(9,46°)=> AB=60,82 (m)
Ugyan így kell meghatározni BC út hosszát is.
Itt c pontba lévő szöget β-nak nevezem:
Térképen lévő távolság: 14 mm. A valóságban: 14mm * 10000=140000=140 m.
tg(β)=10/140 => tg(β) =0,0714 => β=4,086°=4°5'8,22"
BC valódi távolsága sin(β)=(szöggel szembeni befogó)/átfogó => BC=10/sin(4,086°) => BC=140,36 (m)
ABC út hossza 201,18 méter, a hajlásszögek: α=9° 27' 44,36", β=4°5'8,22".
0