Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ELEMI LINEÁRIS ALGEBRA KOMPLEX SZÁMOK

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
565
Milyen komplex számolra teljesül a következő egyenlőség?

(a) I z I - (6+8i)z = -5,8579+140,0000i
(b) (6+9i) I z I - z = 86,8375 + 107,2562i
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a)
`| z | - (6+8i)z = "-5,8579"+"140,0000"i`
Ha `z=a+bi`, akkor `|z|=sqrt(a^2+b^2)`. Nem tudjuk az értékét, de tuti, hogy valós.
A másik tag pedig:
`(6+8i)z = (6+8i)(a+bi) = 6a+6bi+8ai-8b=(6a-8b)+(8a+6b)i`
Az egész egyenlet:
`(| z |-6a+8b)-(8a+6b)i = "-5,8579"+"140"i`
A valós rész a két oldalon egyforma kell legyen, hasonlóan az imaginárius is:
`| z |-6a+8b = "-5,8579"`
`-(8a+6b) = "140"`
Ezt már simán meg lehet oldani...

b)
`(6+9i) | z| - z = "86,8375" + "107,2562"i`
`(6+9i) | z| - (a+bi) = "86,8375" + "107,2562"i`
`(6|z|-a) + (9|z|-b)i = "86,8375" + "107,2562"i`
Megint a valósak és képzetesek:
`(6|z|-a) = "86,8375"`
`(9|z|-b) = "107,2562"`
Ezt is már nem túl nehéz megoldani, bár talán kicsit többet kell vele nyüglődni. Persze megint `|z|=sqrt(a^2+b^2)`...
Módosítva: 7 éve
0