Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ValószinűségSzám

Főoldal » Középiskola » Matematika
682
P(A | B) = 0,7 ; P(A*B)=0,3 és P(B | Acomplementere) = 0,6. Mennyi P(A)?
Elvileg ezt lekéne vezetni de gyakorlatilag hozzá se tudok kezdeni :D
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az alábbiakban felülvonással jelölöm a komplementer eseményt.

Írjuk fel a Bayes-tételt:
`P(A|B)=\frac{P(B|A)P(A)}{P(B|A)P(A)+P(B|\overlineA)P(\overlineA)}`
Használjuk ki a feltételes valószínűség és a komplementer esemény definícióját:
`P(\overlineA)=1-P(A)`
`P(AB)=P(B|A)P(A)`
Helyettesítsük ezeket be:
`P(A|B)=\frac{P(AB)}{P(AB)+P(B|\overlineA)(1-P(A))}`
Ebben `P(A)` kivételével minden ismert, kaptunk egy egyenletet:
`0.7=\frac{0.3}{0.3+0.6\cdot(1-P(A))}`

Az egyenletet megoldva azt kapjuk, hogy `P(A)=\frac{11}{14}\approx78.6%`.
1