Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pls segitsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
721
1, egy cég parkolojában mindennap ugyanaz a 7 autó áll egymas mellett. Minden munkanapokon más sorrendben próbálják ezt megtenni. Hány évig szórakozhathatják magukat ezzel a cŕg dolgozói azaz meddig kell várniuk az első ismétlődésre? (Tegyük fel hogy egy évben átlahosan 252 munkanap van)



2) Hany hattal osztható ötjegyű szám képezhető a 1,1, 5,8,9 számjegyekből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1) A hét autó egymás mellé áll.
Az első helyre 7 autó közül tudok választani. A második helyre már csak 6 autóból tudok választani. A harmadik helyre 5-ből a negyedik helyre 4-ből, stb az utolsó helyre meg a maradék 1-ből választhatok.
Így az összes variáció 7*6*5*4*3*2*1=7!=5040
Ha évente 252 munkanap van, akkor 5040/252=20 évig tudják az autókat variálni ismétlődés nélkül.

2) Hattal azok a számok oszthatók maradék nélkül, amik oszthatók 2-vel és 3-mal.
A felsorolt számok összege 24, ami osztható 3-mal. 2-vel csak a páros számok oszthatók maradék nélkül.
Így azonnal tudjuk, hogy az utolsó számjegy csak a 8 lehet.
Azt kell kitalálni, hogy négy helyre a négy szám hányféleképpen kerülhet különböző módokon.
Ha nem lenne két 1-sünk, akkor könnyű dolgunk lenne, mert akkor 4*3*2*1=4! ilyen számot tudunk összerakni. Mivel van két azonos számunk, ezért különbözőnek nem tekinthetjük az alábbi példát 1159, 1159 (a két egyes felcseréltem). Így a 4! számunkat el kell osztani 2-vel => 4!/2=12
Így a következő számok oszthatók 6-tal a feladat korlátai között:
11598, 11958, 15198, 15918, 19158, 19518, 51198, 51918, 59118, 91158, 91518, 95118
0