Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyorsulásos feladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
2022
1. A 2 m/s2 gyorsulással álló helyzetből induló gépkocsival szemben egy teherautó halad állandó 15m/s sebességgel. A gépkocsi elindulásától számítva mennyi idő múlva és mekkora út megtétele után találkoznak, ha eredetileg a közöttük lévő távolság 1km volt?
2. Egy toronydaru az ábra szerint változó nagyságú sebességgel függőlegesen emelte a terhet. Milyen magasra emelte?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1. feladat

s = 1000 m
1. kamion: x utat tesz meg (méter)
2. kamion: 1000 - x utat tesz meg (méter)
t ideig mennek (másodperc)

2 ismeretlened van, de felírhatsz 2 egyenletet:

1. kamion által megtett út:
x = v0 * t + (a/2)*t² = 0 + 1*t²
tehát x = t²

2. kamion által megtett út:
(1000 - x) = v*t = 15 * t

2 egyenletünk:
x = t²
(1000-x) = 15*t

behelyettesítesz:
1000-t² = 15t
-t²-15t+1000 = 0
t = 25 (a -40 is kijön, de az nem jó)
Tehát 25 másodperc után találkoznak.

x = t²
x = 25² = 625 métert tesz meg az első kamion. (a 2. 375)
0

2. feladat:
3 részre kell bontani:

első részben:
5 másodpercig gyorsult 2 m/s-ra. tehát a gyorsulása
2/5 = 0.4 m/s²
s = v0*t + (a/2)*t² = 0 + 0.2*5² = 5 méter

második részben:
10 másodpercig egyenletesen 2 m/s-al:
s = v*t = 10*2 = 20 méter

harmadik részben:
ugyanaz mint az első, csak lassulással, tehát 5 méter jön ki.

5 + 20 + 5 = 30 métert emeli
0