Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy konvex négyszög középvonalai 4 részre osztják azt.

Főoldal » Középiskola » Matematika
696
Egy konvex négyszög középvonalai 4 egyenlő részre osztják azt. Mutassuk meg, hogy a négy 2-2 szemközti rész összege egyenlő.
Itt annyi a problémám, hogy nem teljesen tiszta a feladat. A melléklet képen látszik az ábra, és a 2 lehetséges értelmezése a feladatnak. Nem tudom melyiket kellene belátni, de biztos csak az egyiket lehet, ezért kérem segítségeteket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A 4 négyszög nem egyenlő, az a szó nem lehet benne a feladatban. Tehát ez inkább:
Egy konvex négyszög középvonalai 4 részre osztják azt. Mutassuk meg, hogy 2-2 szemközti rész összege egyenlő.

Vagyis t₁+t₃ = t₂+t₄
1

Az AB felezőpontja legyen E, a BC felezője F, CD-é G, végül DA-é H.
Vagyis a középvonalak az EG valamint FH szakaszok.
A két középvonal metszéspontja legyen az O pont.

Rajzold be az AO, BO, CO és DO szakaszokat is. Lesz 8 háromszög. Mindegyik háromszögnek a területét kellene kitalálni, pontosabban azt, hogy melyik mivel egyenlő.
Nézd mondjuk az AEO valamint BEO háromszögeket. Nevezzük ezek területét `t_(1E)` illetve `t_(2E)`-nek. Ezek a `t_1` illetve `t_2` négyszög-területek nagyjából felei, de nem a fele! Azért `t_(1E)` valamint `t_(2E)`-nek neveztem el őket, mert az E pont körül vannak és a `t_1` illetve `t_2` darabjai.
Vedd  észre, hogy a két háromszög alapja megegyezik (AE=BE=b a te jelölésed szerint) és az AE egyenesre merőleges magasságuk is megegyezik, hisz az O pontba menő AB-re merőleges szakasz a magasság.
Mivel az alap és a magasság is egyforma, ezért `t_(1E) = t_(2E)`

Hasonlóan írd fel, hogy a többi háromszög-párok is egyformák (pl. `t_(2F) = t_(3F)`), ebből ki fog jönni, hogy `t_1+t_3=t_(1E)+t_(1H)+t_(3F)+t_(3G)` megegyezik a másik kettő összegével.
1