Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
500
-x(5x^2-3)(2x^2-3)=3x^2+3x(-3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
-x(5x²-3)(2x²-3)=3x²+3x*(-3) felbontanám a zárójeleket
-10x⁵+6x³+15x³-9x=3x²-9x ami kiesik azt kidobnám, amit össze lehet vonni, összevonnám
-10x⁵+21x³=3x² 0-ra rendezném
-10x⁵+21x³-3x²=0 x²-t kiemelném
x²(-10x³+21x-3)=0 azt tudjuk, hogy egy szorzat akkor lesz nulla, ha valamelyik tagja nulla!
x²=0 vagy -10x³+21x-3=0
x²=0 => x=0
-10x³+21x-3=0 => grafikus megoldást sikerült találni x₁=~-1,52 x₂=~0,14 x₃=~1,37
0