Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2350
Egy téglalap területe 245.6 m², az egyik átlója 19,7⁰-os szöget zár be a téglalap egyik oldalával. Határozzuk meg, hogy mekkorák a téglalap oldalai.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Azt tudjuk, hogy a*b=245,6 m²!
Azt is tudjuk, hogy az átló és a két oldal egy derékszögű háromszöget alkot, ahol ismerem az egyik szöget és keresem a két befogót.
Trigonometriában tanultak alapján a (szöggel szembeni befogó)/(szög melletti befogó)=tg(α)!
Vagyis tg(19,7°)=a/b
a/b=0,3581
I. a*b=245,6
II. a/b=0,3581 => a=0,3581*b
II-t behelyettesítem I-be!
0,3581*b*b=245,6
b²=685,9342
b=±26,19 ebből persze csak a pozitív érték megoldás, mert egy téglalapnak negatív oldala nem lehet! b=26,19 (cm) => a=9,38 (cm)

0