Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat 10. osztály

796
a) Gabi fiókjában nagy összevisszaságban 5 pár különböző kesztyű van (a balkezes kesztyű különbözik a jobbkezestől). Legkevesebb hány kesztyűt kell odafigyelés nélkül kirántania, hogy kivett kesztyűk között biztosan legyen egy összeillő pár?

b) Zsuzsi fiókjában nagy összevisszaságban 5 pár egyforma kesztyű van (a balkezes kesztyű különbözik a jobbkezestől). Legkevesebb hány kesztyűt kell odafigyelés nélkül kirántania, hogy kivett kesztyűk között biztosan legyen egy összeillő pár?

Van ötletem a megoldáshoz, de az túl egyszerűnek tűnik, kérlek ha van ötletetek írjatok :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 10. osztály, szöveges, feladat, házi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Ha nagyon szerencsétlenek vagyunk, akkor az első öt húzásra kihúzhatjuk az összes balkezest. Ekkor biztos, hogy a hatodikra sikerül valamelyik balkezes párját kihúzni (mintától függetlenül). De ez igaz akkor is, ha az első öt húzásra mindig különböző mintájút húzunk (jobbkezes és balkezes vegyesen). Ekkor a hatodik biztos, hogy párra talál.
Természetesen ha nagyon szerencsések vagyunk, akkor elég két húzás is. :)
b)
Ebben az esetben is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a minta nem zavar be, csak a jobb- és bal kezek különbsége.
Rossz esetben az első öt húzás mind balkezes (vagy jobb), akkor a hatodik már biztos jobbkezes (balkezes) lesz, és mehetünk hógolyózni.
Itt is igaz, hogy lehet akkora malacunk, hogy két húzás elég, hogy párba legyen a kesztyű!
1