Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítás, halmaz

Főoldal » Középiskola » Matematika
788
Sziasztok, szeretnék segítséget kérni ebben a feladatban:
Egy általános iskolában három színházi előadásra lehetett az év folyamán ellátogatni
február, március és május hónapban. A februári előadásra a tanulók 16 %-a , a márciusi
előadásra a diákok 12 %-a, míg a májusira 20 %-a ment el. A februári és márciusi előadáson
is résztvevők száma megegyezett a márciusi és májusi előadást is megnézők számával.
A februári és májusi előadást is megnézők száma duplája volt a februári és márciusi
előadáson is megjelentek számának. Összesen 4-en voltak mindhárom hónapban az
iskolából.
A tanulók 3
5 (három ötöd)
része egy előadásra se ment el.
a; Mennyien voltak az egyes előadásokon, ha az iskola 450 főből áll?
b; Mennyien nem mentek el egyikre sem?
c; Mennyien voltak a februári és márciusi előadáson is?
d; Ábrázold az iskola tanulóit halmazábra segítségével.
e; Mennyien vettek részt pontosan kettő előadáson?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, halmaz, százalék
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vezess be ismeretlent: x legyen a februári és márciusi előadáson is résztvevők száma, ez megegyezik a márciusi és májusi előadást is megnézők számával. A februári és májusi előadást megnézők száma így 2x. Ez a halmazábrában úgy néz ki, hogy a feb-már metszete x, ha ebből kivonod a közepét, a 4-et, akkor x-4 lesz azok száma, akik csak februárban és márciusban voltak. Ugyanígy x-4, akik csak márciusban és májusban voltak, végül 2x-4, akik csak februárban és májusban voltak.

Most azt kell megnézni, hányan voltak csak februárban, csak márciusban, stb. Csak februárban 72-(x-4)-4-(2x-4)-en voltak. Csak márciusban: 54-(x-4)-4-(x-4). Csak májusban: 90-(2x-4)-4-(x-4)

Adjuk össze a halmazábra összes részét, és 180-at kell kapnunk:

72-(x-4)-4-(2x-4) + 54-(x-4)-4-(x-4) + 90-(2x-4)-4-(x-4) + (x-4) + (2x-4) + (x-4) + 4 = 180

Csomó minden kiesik, ami marad:

72+54+90-2(x-4)-(2x-4)-8=180

x=10
1