Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem valaki segítsen ebben

Főoldal » Középiskola » Matematika
1909
Egy körben 14 cm hosszú húrhoz 122°-os középponti szög tartozik. Mekkora a kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Koszinusz tételt használjuk
c²=a²+b²-2*a*b*cos(γ)
A feladatra lefordítva c a húr (14 cm), a és b a kör sugara (ezt keressük), γ a két sugár közé zárt szög (122°)!
14²=a²+b²-2*a*b*cos122° Nem kell kétségbe esni, hogy két ismeretlenünk van, hiszen a=b => r!
196=r²+r²-2*r*r*(-0,5299)
196=2r²+2*0,5299*r²
196=3,0598*r²
r= 196/3,0598 
r= 64,0557 
r=8,0035 (cm)

Egy másik módon is eljuthatunk a sugárhoz.
Ha megrajzoljuk a kört és behúzzuk a húr, majd a húr két végpontját összekötjük a kör középpontjával, akkor kapunk egy egyenlő szárú háromszöget. Erről azt ismerjük, hogy 14 cm a háromszög alapja és azzal szemben lévő szöge 122°-os.
Ha most ebbe a háromszögbe behúzzuk az alapra merőleges magasságot, akkor kapunk egy derékszögű háromszöget, amiből ismerjük az egyik befogót (14/2=7 cm), valamint az adott szögünk felét (122/2=61°). Ezt azért tudjuk kijelenteni, mert az egyenlő szárú háromszögben a magasság és a szögfelező egybeesik.
Ezután már csak a következő képletet kell felírni:
sin( 61°)=7/r
r=7/sin(61°) => r=8,0035 (cm)
Továbbra is jár a köszönet szzs kollégának!
Módosítva: 7 éve
1