Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
2392
Mekkora a 16 cm sugarú körben levő 20 cm hosszú húr által lemetszett kisebbik körszelet területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A koszinusz tétel segítségével számoljuk ki az ábrán ábrázolt γ szöget!
c²=a²+b²-2*a*b*cos(γ), ahol a-t (16 cm), b-t (16 cm), c-t (20 cm) ismerjük!
20²=16²+16²-2*16*16*cos(γ)
400=256+256-512*cos(γ)
112=512*cos(γ) => γ=77,3644°!

A szög kiszámításnak egy másik módja, hogy meghúzom az ABC háromszög magasságát. Így kapok egy derékszögű háromszöget, aminek az átfogója r (16 cm), az egyik befogója az adott húr fele (10 cm), a szögem meg a keresett szög fele lesz (hiszen az ABC háromszög egyenlő szárú és a magassága egybeesik a szögfelezővel)!
sin(γ/2)=10/16=> sin(γ/2)=0,625 => γ/2=38,68° => γ=77,3644°
Az ötletért köszönet jár szzs kollégának!

Ki kell számolni a körcikk területét, majd ebből kivonjuk a sugarak és a húr által határolt háromszög területét.
A körcikk területe:
T=1/2*i*r
Szükségünk van hozzá az ívhosszra (i):
i=α*2*r*π/360 => i= 77,3644*2*16*π/360 => i=21,6042 (cm)
A terület:
T=1/2*i*r => T=1/2*21,60,42*16 => T=172,934 (cm²)

A háromszög területe:
Tháromszög=a*c*sin(β)/2
a és c a kör sugara lesz, míg a β a közbezárt szög!
Tháromszög=16*16*sin(77,3644°)/2
Tháromszög=256*0,9758/2 => Tháromszög=124,90 (cm²)

A körszeletünk területe:
Tkörszelet=T-Tháromszög
Tkörszelet=172,934-124,90 (cm²) => Tkörszelet=48,03 (cm²)
Módosítva: 7 éve
1