Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még ebben segítsetek kérem..

Főoldal » Középiskola » Matematika
3328
Egy szimmetrikus trapéz két párhuzamos oldala 6 cm, illetve 14 cm, és a magassága 9 cm.
Mekkorák a trapéz szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szimmetrikus trapéznak be kell húzni a magasságát, ahogy az ábrán látod. AP (x) távolság nem más mint a két alap különbségének a fele (a szimmetria miatt)!
x=(14-6)/2 => x=4 (cm)
Van egy derékszögű háromszögünk, ahol ismerjük a két befogót.
A pontnál lévő szöget nevezzük α-nak.
A trigonometria alkalmazásával kiszámoljuk ezt az α szöget:
tg(α)=(szöggel szembeni befogó)/(szög melletti befogó)
tg(α)=9/4 => tg(α)=2,25 => α=66,04°
Mivel szimmetrikus a trapéz ezért a β=66.04°
De azt is tudjuk, hogy a száron fekvő szögek 180°-ra egészítik ki egymást.
Ezért a γ és δ szögek: γ=180°-66,04° => γ=113,96°!
1