Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem tudnátok ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
630
Egy trapéz magassága 8 cm.
Két szöge 60° és 70°
Rövidebb alapja 10 cm.
Mekkorák a szárak és a hosszabb alap?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha megnézed az ábrát lesz két derékszögű háromszöged. (APD, illetve QBC)
Használjuk a trigonometriát.
APD háromszög esetén:
sin(α)=(szöggel szembeni befogó)/átfogó
sin(60°)=8/átfogó => átfogó=8/sin(60°) => átfogó=9,24 (cm) (AD szakasz)
tg(α)=(szöggel szembeni befogó)/(szög melletti befogó)
tg(60°)=8/x => x=8/tg(60°) => x=4,62 (cm)
QBC háromszögnél is kiszámoljuk a fentieket!
sin(β)=(szöggel szembeni befogó)/átfogó
sin(70°)=8/átfogó => átfogó=8/sin(70°) => átfogó=7,45 (cm) (BC szakasz)
tg(β)=(szöggel szembeni befogó)/(szög melletti befogó)
tg(70°)=8/y => y=8/tg(70°) => y=2,91 (cm)
Így már tudunk a kérdésekre válaszolni:
AD szár: 9,24 cm, BC szár: 7,45 cm
AB alap: 10+x+y=10+4,62+2,91=17,53 (cm)
1