Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gazok

Főoldal » Középiskola » Fizika
788
A kerékpártömlőben levö levegö nyomása 20 fokon 2*10^5 pa. A levegö tömegének hányad részét kell kiengednünk ha azt akarjuk, hogy a benntmarado levegö nyomása 35 fokon is legfeljebb 2*10^5 pa legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Tudjuk az egyetemes gáztörvényt:
`p·V = n·R·T`

Kezdetben az adatok ezek:
• `p = 2·10^5\ Pa`
• `V` a kerékpártömlő térfogata, nem fog változni lényegesen attól, hogy leeresztjük. (Igaziból változik, de elhanyagoljuk.)
• `n` a levegő mennyisége mol-ban. Ha majd kiengedjük az `r`-ed részét, akkor `(1-r)·n` mol marad benne. (Mondjuk ha `r=1/3`, vagyis kiengedjük a harmadrészét, akkor `2/3·n` mol marad benne.)
• `R="8,314"\ J/(mol·K)` az egyetemes gázállandó
• `T_1=20°C=293\ K`

A végén pedig:
• `p` változatlan
• `V` változatlan
• `n_2=(1-r)·n`
• `R` változatlan
• `T=35°C=308\ K`

Ezt a két egyenletet tudjuk felírni:
`p·V = n·R·293`
`p·V = (1-r)·n·R·308`
Be se írtam `p` meg `R` értékét, mert azok nem változnak, ugyanúgy `V`-t sem (mert azt nem is tudom :) )
A jobb oldalak egyenlőek:
`n·R·293 = (1-r)·n·R·308`
Lehet egyszerűsíteni `n`-nel és `R`-rel is:
`293 = (1-r)·308`
Ebből `r` már kijön egyszerűen...
0