Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2618
Egy derékszögű háromszög átfogója 12 cm-es és az egyik szöge 23°-os. Számítsuk ki a befogóinak a hosszát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Derékszögű háromszög átfogója 12 cm legyen α=23°
trigonometria segítségével kiszámolhatjuk a többi oldalt.
sin(α)=(szöggel szembeni befogó)/átfogó
cos(α)=(szög melletti befogó)/átfogó
sin(23°)=(szöggel szembeni befogó)/12
szöggel szembeni befogó=12*sin(23°)
szöggel szembeni befogó=4,69 (cm)

cos(23°)=(szög melletti befogó)/12
szög melletti befogó=12*cos(23°)
szög melletti befogó=11,05 (cm)
0