Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogy kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1055
Három természetes szám számtani közepe 29. Az elsö szám 1-gyel nagyobb, mint a második. Az elsö és a harmadik szám mértani közepe 42. Melyik ez a három szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, számtani közép, mértani közép
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A következő egyenleteket tudod felírni:
I. (a+b+c)/3=29
II. a-1=b
III.  a*c =42 itt kifejezem c-t => c=42²/a
II-t és III-t behelyettesítem I-be!
a+(a-1)+(1764/a)=29*3
2a-1+1764/a=87
2a+1764/a=88 (tudok 2-vel egyszerűsíteni)
a+882/a=44 (a-val szorzok)
a²+882=44a => a²-44a+882=0
a₁₂=(44± 1936-4*1*882 )/2
A gyökjel alatt sajnos negatív szám áll (-1592), így az egyenletrendszerünknek nincs nemhogy természetes, de valós megoldása sem. :(


Módosítva: 7 éve
1