Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2127
Hány liter 25%-os és 65%-os oldatot kell összekeverni hogy 110 liter 37%-os oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az a kulcs a megoldáshoz, hogy ki kell számolni, mennyi oldott anyag van az oldatokban.
Persze nem tudjuk, mennyi a két oldat, ez a kérdés, de feltehetjük, hogy `x` és `y`:

25%-os: ebből van `x` liter, amiben `x·(25)/(100)` az oldott anyag.
65%-os: ebből van `y` liter, amiben `y·(65)/(100)` az oldott anyag.

Ha összeönti, lesz `x+y=110` liter 37%-os oldat, amiben lesz `110·(37)/(100)` oldott anyag.
Az oldott anyagok is összeadódnak, tehát:

`x·(25)/(100)+y·(65)/(100)=110·(37)/(100)`

A másik egyenlet persze az, hogy az oldatok mennyisége is összeadódott:
`x+y=110`

Oldd meg az egyenletrendszert.
Módosítva: 7 éve
0