Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2492
Egy apa azt mondja a fiának: 3 èvvel ezelőtt én 9-szer olyan idős voltam mint te. Viszont 6 év múlva 12-szer annyi idős leszek mint te voltál 3 évvel ezelőtt. Hány éves most az apa és a fia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
x-nek nevezem apa, y-nak a fia mai életkorát.
A két egyenlet a következő:
I. x-3=9*y
II. x+6=12(y-3)
I-ből kifejezem x-t, majd behelyettesítem II-be
I. x=9y+3
II. 9y+3+6=12(y-3)
9y+9=12y-36
45=3y
y=15 az eredményt visszahelyettesítem I-be. x=9*15+3 => x=138
Ma apa 138, míg a fia 15 éves.
Hát matuzsálem korú az apa, sőt 123 évesen nemzette őt :)
0

Szerintem:
0