Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3869
Egy szállodában 24 szoba van összesen 64 férőhellyel. 2 és 3 ágyas szobák vannak. Hány 2 ágyas szoba van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x-nek elnevezem a 2 ágyas szobák, y-nak a 3 ágyas szobák számát.
Így felírhatom a következő két egyenletet:
I. x+y=24
II. 2x+3y=64
I-ből kifejezem x-t, majd az eredményt behelyettesítem II-be!
I. x=24-y
II. 2(24-y)+3y=64
48-2y+3y=64
y=16 Ezt visszahelyettesítem I-be!
x=24-16 => x=8
Tehát 8 kétágyas, és 16 háromágyas szoba van a szállodába.

0