Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög oldalai

Főoldal » Középiskola » Matematika
1166
Egy egyenlő szárú háromszög területe 100 négyzetcentiméter és a szárszöge 52°30'.Mekkorák a háromszög oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
T=a*b*sinγ/2
Mivel egyenlő szárú háromszögről beszélünk, így a képletünk a következő lesz:
T=b²*sinγ/2
100=b²*sin52°30'/2
200=b²*sin52,5°
b= 200/0,7933 
b=15,87 (cm)

Mivel az alapon fekvő szögeket is ismerjük: (180°-52,5°)/2=α => α=63,75°=63°45'

Használhatjuk a képlete most így:
100=a*15,87*sin63,75°/2
a=200/(15,87*sin65,75°)
a=14,05 (cm)
Módosítva: 7 éve
0